We zijn Binckies: maar wat houdt dat eigenlijk in (Joelle)?

Sir Ken Robinson zei: "onderwijs is een geavanceerd menselijk proces, geen onpersoonlijk productiesysteem" (2015). We weten dat het complexe structuren, dialogen over leren en duidelijke organisatiestrategieën vereist. 

Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke pedagogische visie is een essentiële strategie in dit 'menselijke proces'; een voortdurende reis van luisteren, denken, uitproberen en reflecteren in plaats van een 'reproduceren' en 'doen'.



Tijdens een bijeenkomst met medewerkers die met de jongste kinderen in het kindcentrum werken, hebben we elkaar beter leren kennen en nagedacht over hoe we onderzoekend leren willen ontwikkelen. Het is mooi dat iedereen verschillende ideeën binnenbrengt vanuit eerdere ervaringen, opleidingen en andere werkplekken.


Het ontwikkelen van een gedeelde, speelse pedagogie is een proces dat erkent dat de sterke punten van het team voortkomen uit de gaven en perspectieven van de individuen, waar "diversiteit onze grootste overeenkomst is" (Gunilla Dahlberg, 2019).

 

Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke identiteit kost tijd.  Gedeelde waarden, ideeën, aanpak, routines en rituelen worden opgebouwd door gesprekken, dingen uitproberen en verschillende bronnen raadplegen.


 


De volgende vragen zullen we de komende tijd in gedachten houden:

  • Welke sterke punten, inzichten, achtergronden en filosofieën brengen verschillende leden van mijn team?
  • Welke inzichten brengen we allemaal over het belang van spelen bij jonge kinderen?
  • Hoe beïnvloeden onze overtuigingen onze aanpak (vooral in onze context, met deze kinderen)?
  • Hoe zien we de rol van de medewerkers binnen onderzoekend leren?
  • Hoeveel richting geven we, hoe open kan een activiteit zijn?
  • Hoe kunnen we elkaar ondersteunen om meer te leren over onderzoekend leren en hoe kunnen we ons meer bewust worden van onze eigen acties en interacties?


Wil jij ons met ons mee op onderzoek? We hebben nog ruimte voor versterking van ons team.  




 





Comments

Popular posts from this blog

Wat is de rol van kunst in leren?