Vieringen in het Kindcentrum

 

Hoe ga je om met vieringen? Wat vier je wel, wat niet en waarom eigenlijk? De afgelopen week hebben we met elkaar over deze vragen ideeën uitgewisseld. 

 

Er zijn veel vieringen en tradities in de wereld. Niet iedereen die behoort tot een cultuur of religie volgt dezelfde tradities of vieringen. Sommige vieringen en tradities worden juist weer wel in veel landen in de wereld en in verschillende culturen gevierd. 

 

In ons kindcentrum zien wij vieringen als een uitdrukking van ideeën en waarden en een manier van samenkomenKinderen en medewerkers voelen zich hierdoor onderdeel van de gemeenschap, bouwen samen ervaringen op en creëren herinneringen. Er ontstaat begrip voor culturen en we hebben aandacht voor de identiteit van ieder kind. 

 

In ons kindcentrum hebben we op 4 manieren aandacht voor het samenkomen:

 



‘Een feestje vieren’

 

1.Vieringen vieren


In Kindcentrum de Binck vieren we jaarlijks een aantal belangrijke momenten zoals het begin en einde van het school jaar, Sinterklaas en midwinter met elkaar. We vinden het belangrijk om de kinderen te betrekken in de organisatie van de feesten zodat ook zij eigenaarschap hebben over de manier waarop het feest gevierd wordt.

 



‘Wat we gemeen hebben’

 

2. Leren over feesten


Naast het samen vieren, vinden wij het ook belangrijk dat kinderen leren over feesten die leven in de groep of samenleving. Dit kan plaatsvinden op initiatief van de leerlingen, ouders of medewerkers. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van boeken, concreet materiaal, beeldend materiaal, muziek of externe ‘experts’.

 



‘Wat we gemeen hebben en wat ons uniek maakt’

 

3. Stamvergaderingen:


In het kindcentrum vinden we het belangrijk dat de kinderen met elkaar overleggen, meedenken en samen verantwoordelijk zijn voor de sfeer in de stamgroep, het domein en het kindcentrum. Om deze reden wordt elke twee weken een stamgroep vergadering gehouden. In domein 1 en 2 wordt er naartoe gewerkt dat stamgroep vergadering in domein 3 kan plaatsvinden aan de hand van een agenda, notulist en voorzitter. Zo leren de kinderen in het kindcentrum al vroeg over de rechten en verantwoordelijkheden die horen bij burgerschap en democratie.

 



‘Met elkaar’

 

4. Binckbijeenkomsten:

De Binckbijeenkomst is een bijeenkomst waar het hele kindcentrum samenkomt voor een speciale mededeling of bijvoorbeeld een optreden. De Binckbijeenkomst vindt minimaal vier keer per schooljaar plaats. Dit kan in de school, maar ook buiten de school.

 



‘Grote betrokkenheid en eigenaarschap’

 

We zijn benieuwd hoe jullie naar vieringen kijken. Wat vieren jullie? Hoe komen jullie samen? Welke waarden staan daarin centraal? 


                                                                                            


Comments

Popular posts from this blog

Wat is de rol van kunst in leren?

We zijn Binckies: maar wat houdt dat eigenlijk in (Joelle)?