Het kindcentrum in wording: de eerste weken

 Het kindcentrum in wording: de eerste weken  

Vorige week zijn we in het ons gebouw met het team gestart.  Ons doel voor de eerste week was om we elkaar, het gebouw en de wijk leren kennen. Belangrijk daarin was om dat op een manier te doen die ‘ontdekkend, onderzoekend en makend is zodat we die vaardigheden en houdingen ook in onszelf ontwikkelen. 

 


Het ontdekken van de ruimtes 

 


Het onderzoeken van ‘wie is de ander’ door middel van foto’s op onze telefoons. 

 

Natuurlijk begonnen we ook met ontwikkelen van een breed gedragen identiteit en visie d.m.v.  een coöperatieve werkvorm waarmee het denken ‘zichtbaar’ wordt. De vragen ‘hoe gaat het kindcentrum eruit zien?, ‘hoe gaat het kindcentrum voelen?’ en hoe gaat het kindcentrum klinken?’ gaven aanleiding tot gesprekken over onze waarden en ideeën over leren. 



Ideeën eerst zelf verwoorden 



Ideeën delen met anderen en connecties maken  

 

Verder verdiepten we onze kennis over het proces van ontdekken en onderzoeken met materialen. Dit leverde ook een mooi gesprek op over de vaardigheden die kinderen ontwikkelen als ze onderzoekend leren. 




Wat kan je allemaal doen met papier? Wat vraagt papier van ons? 



 

We gebruiken in het kindcentrum verschillende materialen om uitdrukking geven aan onze ideeën. Hierdoor leren we telkens meer over de rol van materialen in onderzoekend leren. We hebben bijvoorbeeld klein constructie materiaal gebruikt om na te denken over afspraken die we willen maken over hoe we met elkaar willen samenwerken.  



Materialen om mee te denken 

 

Het is voor ons allemaal een hele bijzondere ervaring om samen aan de basis te staan van een nieuw kindcentrum. Het past zo mooi bij de uitspraak van Eckhart:


“And suddenly you know you have to start something new and trust the magic of new beginnings”. 


We houden jullie via onze blog op de hoogte hoe we onze identiteit verder gaan verdiepen. Laat ons weten wat je ervan vindt! 

Comments

Popular posts from this blog

Wat is de rol van kunst in leren?

We zijn Binckies: maar wat houdt dat eigenlijk in (Joelle)?