Een Integraal Kindcentrum In Wording

Samen een kindcentrum starten: dat is een proces van ontdekken, onderzoeken en maken! De kwartiermakers van Lucas onderwijs en Vlietkinderen hebben de basis gelegd voor een kindcentrum dat past bij de wijk. De Binckhorst is een dynamische gebied waar het leren door te ontdekken, te onderzoeken en te maken goed past. Het kindcentrum gaat werken met beproefde ideeën uit het onderwijs: het IB concept en het werken in domeinen.

Visie

We willen een plek zijn waar kinderen vaardigheden leren die ze nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen richting hun toekomst. Zodat ieder kind gedijt en kan bijdragen aan een mooiere wereld. 

" Het voelt als ' Iedereen geniet' ." Michelle

Input van ouders tijdens onze eerste informatiebijeenkomst.

Domeinen

Onze plek, het voormalige kantoor van het Leger des Heils, wordt nu verbouwd. 

Er ontstaan prachtige open ruimtes waar kinderen van verschillende leeftijden met elkaar kunnen leren. In de domeinen leren ze van en met elkaar, samen met alle medewerkers: leerkrachten, onderwijsondersteuners en pedagogisch professionals.

" Het ziet eruit als 'een bijenkorf' ."  Mathijs

De ruimtes bieden de mogelijkheid om op verschillende manieren te werken, te leren, te spelen en te ontspannen. De kinderen geven zelf richting aan hun leerproces. 

We starten om 7.30 en gaan om 18.30 dicht. Tussen 8.30 en 14.00 dragen we zorg voor basisonderwijs. Het aanbod biedt een goede basis op het gebied van lezen, rekenen en schrijven. Daarnaast krijgen de kinderen verbreding aan geboden vanuit de concepten binnen het IB onderwijs. Doordat sommige medewerkers al rond 12.00 starten, is er een naadloze overgang tussen 'onderwijs en opvang' en ervaren de kinderen hun tijd in het kindcentrum als samenhangend en geborgen. 

"Het klinkt als 'zullen we aan de slag gaan' ". Djemi

In het eerste domein spelen de jongste kinderen samen met vertrouwde medewerkers. Daar ontdekken, onderzoeken en maken kinderen vooral door te spelen met uitdagende materialen.


IB Concept

KC De Binck gaat werken met het IB-concept, hierin staat het onderzoeken van vragen binnen projecten centraal. Kinderen leren bijvoorbeeld over de migratie, materialen, seizoenen of beweging. We willen 'de wereld de school binnen halen' en met de kinderen 'de wereld in' zodat ze leren door interacties met authentieke plekken, mensen en ideeën.

" Het voelt als creatief en vindingrijk, kinderen leren op verschillende manieren te denken."  Anne

Taal en rekenen wordt zoveel mogelijk geleerd tijdens de projecten, daarnaast leren kinderen ook dit ook op andere momenten tijdens de dag. De basisvaardigheden vinden we erg belangrijk; ze zijn essentieel om mee te ontdekken, leren en maken.

Binnen het IB-concept speelt het volgen, documenteren en meten van het leren een grote rol. Zo weten we precies wat elk kind op wel moment nodig heeft. 

De start van het maken van een breed gedragen pedagogische visie.

Team

We hebben 4 prachtige leerkrachten aangenomen. Veel interesse in het nieuwe kindcentrum leverde ons in deze tijd van krapte, nieuwe collega's op die staan te trappelen om te beginnen. Onze volgende stap is het zoeken naar collega's die vanuit hun kennis en ervaring in de kinderopvang gaan werken met de kinderen in de verschillende domeinen tijdens onderwijs- en opvangtijd.

De komende tijd

Er is veel werk aan de winkel: bijvoorbeeld het bestellen van materialen en meubilair, het schrijven van de kindcentrumgids, het inrichten van onze oudercommunicatie, het plannen van de eerste werkweek met het team..... er hangt nu in ons tijdelijk kantoor een lijst van taken en deadlines zodat we weten wat er gedaan moet worden. Djemi, een van de leerkrachten, werkt nu al twee dagen om Mathijs (de directeur) en Anne (de PYP coördinator en adjunct-directeur) te helpen met allerlei taken.

We blijven jullie door deze blog op de hoogte houden van waar we mee bezig zijn. Laat ons weten wat je ervan vindt!




Comments

Popular posts from this blog

Wat is de rol van kunst in leren?

We zijn Binckies: maar wat houdt dat eigenlijk in (Joelle)?